Over Osteopathie

Osteopathie richt zich op een brede doelgroep, variërend van baby’s tot volwassenen. Zwangere, sporters en mensen met chronische pijnklachten, maar ook mensen met een stress gerelateerde klachten of een ‘zittend beroep’ kunnen baat hebben bij osteopathische handelingen. Osteopathie gaat uit van de functionaliteit van het lichaam in het geheel, waardoor klachten efficiënt behandeld kunnen worden. Oorzaken en gevolgen worden als functionele keten behandeld. Dankzij een breed scala aan osteopathische behandeltechnieken kan de behandeling en intensiteit daarvan volledig specifiek op het individuele lichaam worden afgestemd.

Hoe werkt het?

Beweging is belangrijk voor de gezondheid. Zodra ons lichaam beweegt komen spieren en gewrichten in actie. Maar ook bindweefsel, organen, zenuwen en bloedvaten schuiven en bewegen mee. Wanneer een lichaam te weinig of verkeerd beweegt door bijvoorbeeld een ‘zittend beroep’ of door overbelasting, een verkeerde houding of weefselverklevingen, kunnen problemen ontstaan. Het lichaam functioneert namelijk niet meer als een geheel waardoor specifieke klachten kunnen ontstaan.

Osteopathie ziet het lichaam als functionele eenheid. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende systemen in ons lichaam en de samenwerking hiervan.

De drie grote systemen zijn

 • Het bewegingssysteem, hiertoe horen de gewrichten, spieren en banden
 • De organen, vliezen, bloedvaten en lymfebanen
 • De hersenen en het zenuwstelsel

Door bewegingsbeperkingen in deze systemen op te sporen kunnen klachten verklaard en behandeld worden, want soms ligt de oorzaak van een klacht elders dan waar u het in eerste instantie zou vermoeden.

De behandeling wordt afgestemd op de functionele keten van oorzaken en gevolgen. Het doel is om de samenwerking van deze systemen te optimaliseren. Door bewegingsbeperkingen, spanningen en verklevingen te behandelen wordt het lichaam aangezet tot herstel.

Waar komt de osteopathie vandaan?

Osteopathie als alternatieve geneeswijze vindt zijn oorsprong in 1874. De Amerikaanse arts Dr. Andrew Taylor Still ontdekte dat hij klachten kon behandelen met zijn handen, zonder gebruik te maken van medicijnen. Hij baseerde deze behandeltechnieken op zijn kennis over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam.

Door gebruik te maken van deze kennis over structuur van het lichaam en de functies van de verschillende systemen, ontwikkelde hij een geneeswijze die gebruik maakt van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, namelijk osteopathie.

Sindsdien is osteopathie doorontwikkeld en tegenwoordig niet meer weg te denken uit Europa. Veel (internationale) opleiding- en bijscholingscentra bieden de mogelijkheid om kennis op het gebied van osteopathie te verbreden en up-to-date te blijven. De beroepsverenigingen waarborgen tevens de kwaliteit en standaard van het beroep.

Klik hier voor meer informatie of neem gelijk contact op!

Osteopathie voor volwassenen

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, waarmee veel lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, sportblessures en chronische pijn behandeld kunnen worden. Ook rondom de zwangerschap kan een osteopathische behandeling veel betekenen.

Klik hier voor meer informatie 

Gewrichtsklachten en spierklachten

Een overbelasting of blessure ontstaat vaak doordat een spier of gewricht verkeerd of te veel belast wordt. De oorzaak kan echter elders in de functionele keten liggen. Vanuit de osteopathie wordt het lichaam als een functionele eenheid beschouwd. Hierdoor kunnen oorzaken en gevolgen gericht behandeld worden.

Rugpijn, nekpijn, ischias-klachten en hernia

Rugklachten en nekklachten zijn erg hinderlijk in het functioneren en kunnen zowel acuut zijn als langdurig blijven aanhouden. Osteopathie is een geschikte behandeling omdat het specifiek op uw klachten wordt afgestemd. Hierdoor kan het lichaam ook op langere termijn herstellen.

Bekkenpijn

Het bekken is een complexe eenheid van verschillende gewrichten, banden, spieren en organen. Als osteopaat weet ik de kennis van de verschillende structuren goed te combineren en het bekken in het geheel te bekijken, waardoor de behandeling vaak uitkomst biedt bij deze klachten.

Hoofdpijn en kaakklachten

De meest voorkomende soorten hoofdpijn en kaakpijn zijn goed te behandelen met osteopathie. Als osteopaat ga ik op zoek naar de oorzaak van de klachten. Met osteopathische technieken zijn deze spanningen op schedel, nek, kaken en vliezen goed te behandelen en zult u snel verbetering van uw klachten ervaren.

Osteopathie bij buikpijn en prikkelbare darmen

Deze functionele buikklachten worden beïnvloed door spanningen, verklevingen, het zenuwstelsel, de darmflora, voeding en stress. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, wat ervoor zorgt dat de functionaliteit van de darmen verbetert.

Chronische pijn

Door chronische pijn ontstaan aanpassingen en compensaties in het lichaam, van onder andere het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Dit kan veel energie kosten. Een osteopathische behandeling kan u helpen om een aantal van deze compensaties te doorbreken of te minimaliseren.

Sport gerelateerde klachten

Een bewegingsbeperking of een verstoorde aansturing van uw bewegingsapparaat kan tijdens het sporten erg beperkend zijn. Een blokkade, spanning of verkleving in een keten kan tot gevolg hebben, dat het bewegingsapparaat niet optimaal kan functioneren. Door de gerichte behandeling van deze keten kan de functionaliteit van spieren en gewrichten herstellen.

Zwangerschap

Fertiliteit, klachten prenataal en postnataal. Osteopathie helpt het lichaam om zich aan te passen aan de veranderingen tijdens de zwangerschap. Klachten zoals rugpijn, bekkenpijn, hoofdpijn e.d. kunnen behandeld worden.

Klik hier voor meer informatie 

Osteopathie voor baby’s

osteopathie behandeling babyOsteopathie werkt bijzonder effectief bij baby’s en kinderen!

Uw baby of kind groeit en ontwikkelt. Elke dag is anders! Pijn en ongemakken kunnen hierbij erg vervelend zijn.

Mogelijk heeft uw baby klachten zoals

 • Veel huilen/huilbaby
 • Slaapproblemen
 • Moeilijk zuigen of slikken
 • Spugen/reflux
 • Darmkrampjes
 • Voorkeurshouding

Invloeden van de geboorte of daarna kunnen de start voor uw baby soms moeilijker maken dan nodig. Blokkades of spanningen op schedel, nek, wervelkolom, bekken en organen kunnen de ontwikkeling van het kleine lijfje in de weg zitten. Door de zachte behandeling kan uw baby weer optimaal bewegen en ongestoord ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie 

Osteopathie voor kinderen

Door te bewegen leren wij en verkrijgen wij nieuwe vaardigheden. Spanningen in het lichaam kunnen hinderlijk zijn in de ontwikkeling. Ook klachten zoals buikpijn en slaapproblemen zijn goed te behandelen met osteopathie. Door de zachte behandeling kunnen spanningen in het lichaam opgeheven worden.

Klik hier voor meer informatie 

Osteopathie voor pubers

Tijdens de puberteit kunnen klachten spier- en gewrichtsklachten, (sport-)blessures, slechte houding, rugpijn en hoofdpijn ontstaan. Dit heeft onder andere te maken met groeiprocessen. Door een osteopathische behandeling kunnen spanningen opgeheven worden, waardoor het lichaam weer beter in balans kan komen.

Klik hier voor meer informatie

Intake en behandeling

Na uw aanmelding bij mij ontvangt u een vragenlijst. Ik vraag u, deze lijst van te voren in te vullen zodat ik tijdens de intake gerichter kan werken.

Een consult bij mij begint met een uitvoerig gesprek, waarin we allereerst uw klachten inventariseren. Daarnaast stel ik u ook vragen rondom klachten in het verleden en uw leefstijl. Dit is nodig om een goed beeld te vormen over mogelijke oorzaken van uw klacht.

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Naast aandacht voor de pijnlijke regio test ik ook de beweeglijkheid van andere delen in het lichaam.

Naar aanleiding van het lichamelijk onderzoek bespreek ik met u de bevindingen en nemen wij het behandelplan door.

De behandeling wordt altijd individueel op uw klacht afgestemd. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om het lichaam te behandelen, zoals manipulaties en mobilisaties van gewrichten, spieren, vliezen en organen. De toegepaste behandeltechnieken en de intensiteit pas ik hierbij wederom aan op uw lichaam.

Op basis van uw klachten maak ik een inschatting van het aantal behandelingen. Dit ligt vaak tussen 2-5 consulten. Bij sommige klachten kan het nuttig zijn om de behandeling na een aantal weken of maanden te herhalen.

Klik hier voor meer informatie 

Tarieven Osteopathie

Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van de behandeling, sommigen zelfs helemaal. Dat is afhankelijk van uw verzekering en het aanvullend pakket. Informatie over vergoedingen vindt u hier (zorgwijzer) of kunt u inzien in de polis van uw verzekering. Het verplichte eigen risico is hierbij niet van toepassing omdat dit uit het aanvullende pakket komt.

De factuur kunt u na de behandeling direct afrekenen per pin of contant. Indienen bij de zorgverzekeraar kan via de app van uw zorgverzekeraar, online of per post.

Eerste consult (ca. één uur)        € 85,-

Consult (ca. drie kwartier)           € 85,-

Kort consult (ca. half uur)            € 60,- (dit is alleen in overleg mogelijk)

Let op: Ik werkt op afspraak. Indien u de afspraak niet kunt of wilt waarnemen, vraag ik u om de afspraak 24 uur van de voren te annuleren. Voor niet waargenomen afspraken, die niet geannuleerd zijn, kunnen 50% van het bedrag in rekening worden gebracht.

Osteopaat Mira Schumacher

In mijn praktijk staan individualiteit, persoonlijkheid en goede zorg op de voorgrond. Sinds 2016 werk ik in Houten, met veel passie voor mijn vak en persoonlijk afgestemde behandelingen. Door in de loop van de jaren mijn kennis te verbreden over het lichaam en gebruik te maken van verschillende behandeltechnieken blijf ik mijzelf steeds verder ontwikkelen.

In 2020 ben ik met mijn eigen praktijk begonnen. De samenwerking met Rugbalans Rugzorg en mijn collega’s Seppo Lindroos en Jayant Makhan zetten wij voort.

Klik hier voor meer informatie 

Neem contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel om uw klachten vanuit de nek, rug en bekken te laten behandelen of plan direct uw afspraak.

Adres

Rugbalans Rugzorg
Hoefbladhof 80b
3991 GJ Houten

Of bel 06-33729119

Route

Klik hier of op de marker hieronder voor uw eigen route opties.

Rugbalans werkt samen met Haptotherapie ’t Palet van Iet Schilder - Verboom haptotherapiepalet.nl

Openingstijden

 • Spreekuur op afspraak
 • Maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00
 • Telefoontijden:
  ma t/m do 8.30 - 17.00 &  
  vr 8.30 - 12.00
 • Avondspreekuur op afspraak elke dinsdag 18.00 - 21.00

Rugzorg Houten heeft ook een vestiging in Zeeland.