Orthomanuele behandeling

Veel mensen hebben klachten die te maken hebben met de wervelkolom, bijvoorbeeld schouder-, nek- of hoofdpijn, of lage rugpijn met of zonder uitstraling. Binnen de MSK- geneeskunde wordt onder andere gebruik gemaakt van orthomanuele technieken. Dit is een zeer nauwkeurige wijze van onderzoek en behandeling van de rug. Deze behandeling is weinig belastend voor de patiënt - in vergelijking met chiropraxie of manuele therapie.

rugbalans seppo lindroos

Onderzoek

Tijdens het eerste consult verricht de arts een nauwkeurig lichamelijk onderzoek. Daarbij wordt in het bijzonder gezocht naar afwijkingen in de stand van het bekken en een asymmetrische (scheve) stand van de wervelkolom. Een "scheve rug" is op zich niet abnormaal en kan je goed mee leven, maar het kan ook een uiting zijn van problemen van de tussenwervelschijven, geblokkeerde gewrichten, houdingsproblemen of overbelasting. Hierdoor functioneert de wervelkolom minder goed. 

Behandeling

Na het onderzoek stelt de arts een behandelplan op. Na het bespreken van de bevindingen zal een serie corrigerende mobilisaties en manipulaties worden uitgevoerd. De krachten zijn overigens klein zodat er geen risico is op schade. De behandeling heeft tot doel de stands- en functieafwijkingen op te heffen. De behandelingen duren ongeveer een half uur. Er zijn meestal 2 - 5 behandelingen nodig. De klachten kunnen vanaf de eerste behandeling verbeteren. Of de klachten blijvend verbeteren is pas 4-12 weken (afhankelijk van de klachten en omstandigheden) na de laatste behandeling vast te stellen.

Na de behandeling is vaak een vervolgtraject nodig op het gebied van oefentherapie of fysiotherapie.

Bij een ongelijke belasting door afwijkingen in beenlengte of in de voeten zal doorverwezen worden naar de podotherapeut.

In het geval van chronische pijn blijkt vaak dat het inschakelen van ondersteuning via de psycholoog ook zeer nuttig.

Welke aandoeningen zijn goed te behandelen met deze behandeling?

  • lage rugpijn, stijfheid in de rug en hernia
  • nekpijn, stijfheid van de nek, uitstralende pijn naar de armen
  • hoofdpijn, migraine en duizeligheid
  • whiplashklachten
  • klachten vanuit de borstwervelkolom zoals pijn tussen de schouderbladen en pijn op de borst
  • pijnklachten van het bekken en bekkengewrichten.
  • afwijkende bekkenstand en bekkenfunctie

Neem contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel om uw klachten vanuit de nek, rug en bekken te laten behandelen of plan direct uw afspraak.

Adres

Rugbalans Rugzorg
Zomervlinderberm 1
3994 WL Houten

Of bel 030-6343111

Route

Klik hier of op de marker hieronder voor uw eigen route opties.

Openingstijden

  • Spreekuur op afspraak elke donderdag en vrijdag
  • Telefoontijden ma t/m do 8.30 - 17.00 & vrijdag 8.30 - 12.00

Rugzorg Houten heeft ook een vestiging in Zeeland.